Can dostlarımızın deri ve tüy sağlığının korunması için düzenli olarak bakıma ihtiyaç vardır. Bunun için can dostlarımızın (kedi-köpek) traş, banyo, tarama ve tırnak kesim işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Minik dostlarımızın sağlığının bir parçası olan pet kuaför hizmetleri Zeytinburnu Melodi Veteriner Kliniği bünyesindeki deneyimli kuaförümüz tarafından...
Can dostlarımızın deri ve tüy sağlığının korunması için düzenli olarak bakıma ihtiyaç vardır. Bunun için can dostlarımızın (kedi-köpek) traş, banyo, tarama ve tırnak kesim işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Minik dostlarımızın sağlığının bir parçası olan pet kuaför hizmetleri Zeytinburnu Melodi Veteriner Kliniği bünyesindeki deneyimli kuaförümüz tarafından ve veteriner hekim kontrolünde yapılmaktadır. Randevu sistemi ile çalıştığımız kuaför hizmeti kliniğimiz bünyesinde haftanın her günü verilmektedir.
Traş, Kuaför ve Yıkama ilgili merak ettikleriniz
1- Sedasyon almadan traş yapılır mı?
Kedi ve köpeğiniz sakin, çevreyle uyumu yüksek, traş ve muayene durumlarında rahatça yaptırıyor ise elbette sedasyona almamak gerekir. Veteriner hekimiz de problemler yaşamadığı sürece ve gerekli görmediği sürece size bunları önermez. Hiç bir veteriner hekimde traş için sedasyon riskine girmeyi tercih etmek istemez. Agresif ve rahat durmayan bir kedi ve köpeği de traş ederken, veteriner klinik çalışanlarına, sizlere ve değer verdiğiniz kedinize veya köpeğinize zarar gelebilir. Derisi kesilme durumları, hareket etmesin diye tutulma esnasında gereksiz sitres durumları, ısırma eylemleri gibi daha birçok problemler oluşabilir. Oluşabilecek risklerin daha fazla olma ihtimali düşünüldüğünde, Veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerine traşa başlamak ve devam etmek daha güvenli ve sağlıklı olacaktır.
2- Sedasyon - Anestezi kedi ve köpeğim için riskli mi?
Halk arasında traş için yapılan anestezi kelimesi geçtiğinde hep akıllara genel operasyon için aldığımız uygulamalar geliyor. Traş için can dostunuz anesteziye alınmaz. Doğru adı sedasyondur. Sedasyon ise sakinleştiricidir ve dış etmenlere karşı ilgiyi azaltmaktadır. Yapılan uygulama genel anestezi kadar risk taşımaz. Riskin büyüklüğünü sahip olduğunuz hayvanın sağlık durumu, genetik durumu, yaşı, bakımı, çevresi gibi birçok etmen etkilemektedir. Her hayvan için risk faktörü farklıdır. Riski nasıl azaltırım diye merak ediyorsanız. Genel bir muayene, hemogram ve biyokimya, kardiyoloji muayenesi ve veteriner hekiminizin uygun gördüğü diğer gerekli testler yapılmalı ve sonuçlara göre veteriner hekiminiz yönlendirilmelidir. Elbette maddi olarak ekstra traşın misli şeklinde bir ücretlendirme çıkacaktır. Kabul görülüp yaptırılma olasılığı düşük olduğu için RİSKİ kendi sorumluluğunuza almış olmaktasınız. Traş zorunlu ve gerekli bir istek değildir. Kendi özgürlüğünüz ve istekleriniz için yaptırdığınız uygulamadır. Elbette veteriner hekiminiz deri ve tüy problemleri yaşadığınızda gerekli gördüğü zamanlarda tedavi ve tanı için traşı önerebilir. Rutinde uygulanan işlemler kendi rahatlığımız için olduğunu hatırlatmak isteriz.
3- Traş gerekli mi ne kadar zamanda bir tekrarlamalıyım?
Genel bir ifade olarak tüylerini kestirdiğine hayvanların rahatlayacağını, daha mutlu olacağı düşünülmektedir. Oysa eksik bilgiden kaynaklanan yanlış bir düşüncedir. Tüylerin görevi sadece dökülmek ve eşyalarınızın üstünde dans etmek değildir. Vücut sıcaklığını korumada kullanılır. Güneş gibi direk ışın ve sıcaklıkta bir kalkan görevi görür. Kedi ve köpeğinize bir güven verir. Birçok hastalığın yerleşmesini engelleme ve korumada bir bariyer görevi görmektedir. Dışarıdaki fiziksel ve kimyasal etkilerde ilk savunan oluşumlardan biridir. Doğal bir yaşamın parçası ve onları daha sevimli gösterir. Doğada kalmaları için olanak sağlar. Yukarıda ki ve daha sayamadığımız bir çok görevleri vardır. Traş ancak uzun ve kıvırcık tüylü hayvanların taranmamaları sonucu tüylerin birbirine girmesi sonucu (kıt kıt, yumak, topaklaşma) önerilebilir. Deri ve tüy sağlık problemleri için veteriner kliniklerine götürdüğünüzde. Veteriner hekim uygun ve önerdiği sürece traş ettirmeyi düşünüp yaptırabilirsiniz. Gerekli ve rutinde olması gereken bir durum değil. Tamamen söz konusu hayvan sahiplerin isteği üzerine yapılan uygulamalardır.
4- Hangi ırklar traş yapılmamalı?
Samoyed, Sibirya Kurdu, Alman Çoban Köpekleri, Pomeryan Boo gibi sık ve uzun tüylü hayvanlara makine traşı önerilmemektedir. Makas traşları daha sağlıklı ve güvenli olmaktadır.
5- Köpek ve kediler için uygun olan şampuan nelerdir?
Kedi ve köpeklerin derilerinde pH, direnç, fiziksel, biyolojik ve kimyasal yapılanmalar biz insanlara göre farklıdır. Bizim kullandığımız şampuanlar insanlar arasında bile farklılık gösterirken kedi ve köpeğe uygun olması düşülmesi doğru olmaz. Köpek ve kedinizi veteriner hekim kontrolüne götürdüğünüzde veteriner hekiminizden deri ve kıl yapısına göre önerilerde bulunmasını talep edebilirsiniz. Rutinde uygulanan şampuanlar ile hastalık yapan (mantar, uyuz, kepeklenme, alerji...) etkenlere karşı kullanılan şampuanlar farklıdır. Tek bir canlıya standart bir şampuan önerisi doğru değildir. Veteriner hekiminiz ile birlikte doğru tercih edilen şampuanları bulmanız daha mantıklı olacaktır.