Sağlık problemleri ile baş etmenin en kolay ve en ekonomik yolu koruyucu hekimliktir. Koruyucu veteriner hekimlik uygulamaları minik dostlarımızın hasta olmamaları için, hastalanmadan önce genel ve özel muayeneleri ile sağlık kontrollerinin yapılmasını, çevrede bulunan hastalıkların epidemiyolojik açıdan değerlendirilmesini, rutin kontroller ile aşılama programlarını ve minik dostlarımızın ailelerinin bu konular hakkında bilgilendirilmesini içermektedir.
Sağlık problemleri ile baş etmenin en kolay ve en ekonomik yolu koruyucu hekimliktir. Koruyucu veteriner hekimlik uygulamaları minik dostlarımızın hasta olmamaları için, hastalanmadan önce genel ve özel muayeneleri ile sağlık kontrollerinin yapılmasını, çevrede bulunan hastalıkların epidemiyolojik açıdan değerlendirilmesini, rutin kontroller ile aşılama programlarını ve minik dostlarımızın ailelerinin bu konular hakkında bilgilendirilmesini içermektedir.
Zeytinburnu bölgesinde bulunan Melodi Acil Veteriner Kliniği’nde evcil hayvanların güncel ve gerekli aşılamaları yapılmaktadır. Aşıları yapılan can dostlarımız gerekli evrak (karne, pet pasaport) ve programlara kayıtları alınmakta, gerekli olan diğer aşıların takiplerini siz hasta yakınlarımızın yerine kliniğimiz yapmaktadır. Sistemimizde kayıtlı olan hastalarımızın aşı tekrar zamanları telefon ya da SMS yoluyla bildirilerek, randevularınız size hatırlatılmaktadır
KEDİ AŞILARI1- PARAZİT TEDAVİSİ
Sağlıklı bir aşı etkinliği sağlayabilmek için kediniz ilk olarak iç ve dış parazitlerinden ari hale getirilmelidir. Çünkü parazitler kedinizi enfeksiyöz hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemini baskı altına aldığı için ilk olarak paraziter mücadelesi yapılarak kedinizin bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmelidir. İç-Dış parazit tedavisi 2 ayda bir tekrar edilmelidir.
2- KEDİ KARMA AŞISI
Feline Panleukopenia (Kedi Gençlik Hastalığı), Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus ‘e karşı koruma sağlar. Yavruluk döneminde 14-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Bir sonraki senelerde ise her sene 1 doz tekrarı olmak üzere uygulanmaktadır.
3- KEDİ LÖSEMİ AŞISI
Feline Leukemia, FeLV’ne karşı korumak amaçlı yapılan bir aşıdır. Yavruluk döneminde 14-21 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Bir sonraki senelerde ise her sene 1 doz tekrarı olmak üzere uygulanmaktadır.
4- KEDİ KUDUZ AŞISI
Kuduz hastalığına sebep olan Rabies virüsüne karşı koruma sağlayan aşıdır. Yavruluk dönemde ve sonraki her yıl 1 doz tekrarı olmak üzere uygulanmaktadır.
Kedi Aşı Takvimi
6 Haftalık - İç Dış Parazit
8 Haftalık - Kedi Karma 1
9 Haftalık - Lösemi 1 Aşısı
10 Haftalık - Kedi Karma 2 Aşısı + İç Parazit Tekrarı
11 Haftalık - Lösemi 2 Aşısı
12 Haftalık - Kuduz Aşısı
KÖPEK AŞILARI1- PARAZİT TEDAVİSİ
Sağlıklı bir aşı etkinliği sağlayabilmek için köpeğiniz ilk olarak iç ve dış parazitlerinden ari hale getirilmelidir. Çünkü parazitler köpeğinizi enfeksiyöz hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemini baskı altına aldığı için ilk olarak paraziter mücadele yapılarak köpeğinizin bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmelidir. İç-Dış parazit tedavisi 2 ayda bir tekrar edilmelidir.
1- Puppy DP: Anneden erken ayrılan yavrulara uygulanan yavru karma aşısıdır. Kliniğimizde uygulanan yavru karma aşı Canine Parvovirus ve Canin Distemper (köpek gençlik hastalığı) virüslerine karşı köpeğinizi korumaktadır.
2- Karma aşı: 5 farklı virüse karşı koruyuculuk sağlayan aşıdır. Bunlar;
-Parvovirüs ( kusma, ishal, dışkıda kan görülmesiyle karakterize ölümcül bir hastalığın etkenidir.)
-Distemper:- Köpek gençlik hastalığı (Solunum, sindirim, sinir sisteminde etkisini gösteren, yavru köpeklerde ölüm oranı yüksek olan bulaşıcı viral bir hastalığın etkenidir.)
-Adenovirüs- Tip 2 ( Daha çok solunum sisteminde hastalık yapmaktadır." İnfeksiyöz Tracheobronşitis veya Kennel Cough" olarak adlandırılan köpek öksürüğü hastalığının etkenlerinden biridir)
-Parainfluenza ( Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan öksürük ile kendini gösteren hastalığın etkenidir.)
-Leptospira Canicola (Böbreklerde bozukluk yapan kanlı ishal ve sarılık meydana getiren bakteriyel bir hastalığın etkenidir).
3- Bronşin (KC aşısı): Etkeni Bordetella bronchiseptica bakterisi olan, Kennel Cough- Köpek boğmacası olarak bilinen, üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan kronik öksürükle karakterize bulaşıcı bir hastalığa karşı uygulanan aşıdır. Uygulaması 2 şekilde yapılmaktadır. Enjeksiyon ile deri altına uygulandığında 3 hafta sonra tekrarının yapılması gerekmektedir. KC aşısı nazal boşluğa uygulandığında ise tekrarına gerek yoktur.
4- Corona virus aşısı: İştahsızlık, kanlı- mukuslu ishal, kusma meydana getiren viral bir hastalığa karşı koruma oluşturur.
5- Lyme aşısı: Borrelia burgdorferi, B. Garinii, B. Afzelii türü bakterileri hastalığın etkenleridir. (Spiroket). Lyme hastalığı, insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Etken Ixodes cinsi keneler aracılığı ile yayılır. Ateş ve eklemlerde ağrı şikayeti ile başlayan hastalık polyartritis ile kendini belli eder. Hastalık vücudun birçok sisteminde etkin olmaktadır.
6- Kuduz aşısı: Kuduz hastalığına sebep olan Rabies virüsüne karşı koruma sağlayan aşıdır.
7- Mantar aşısı: Microspora canis etkenine karşı uygulanan aşı 15 gün arayla 2 doz olarak uygulanır. Senelik tek doz tekrarı yapılmalıdır.
Köpek Aşı Takvimi
6. Hafta - İç Dış Parazit
7. Hafta - Puppy Dp
8. Hafta - Bronşin 1 + İç Parazit Tekrarı
9. Hafta - Karma 1
10. Hafta - Corona 1
11. Hafta - Bronşin 2
12. Hafta - Karma 2
13. Hafta - Corona 2 + Kuduz
14. Hafta - Lyme 1
17. Hafta - Lyme 2